Gezondheidsverklaring

Wanneer u uw rijbewijs wilt verlengen, moet u een vragenlijst invullen. Heeft u één van deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, dan wordt u mogelijk uitgenodigd voor een rijtest. Rijschool van Dijk kan u hierbij helpen.

Hoe gaat dit in z'n werk?

Voor de aanvraag van het B BE of T-rijbewijs, of verlenging van het rijbewijs is er een gezondheidsverklaring nodig. Op het filmpje hiernaast is te zien hoe dit in z’n werk gaat.

Wanneer u uw rijbewijs wilt verlengen, moet u een vragenlijst invullen. Heeft u één van deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, dan wordt u mogelijk uitgenodigd voor een rijtest. Rijschool van Dijk kan u hierbij helpen. Rijschool van Dijk verzorgt de voorbereidende lessen om u goed voor te bereiden voor de rijtest, Rijschool van Dijk beschikt ook over een automaat lesauto.

Beoordeling rijgeschiktheid door het CBR

Om te mogen rijden, moet u geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Soms moet u een formulier invullen met vragen over de gezondheid. Op basis daarvan bekijkt het CBR of u rijgeschikt bent. Zo nodig krijgt u een aanvullende medische keuring. U blijft altijd zelf verantwoordelijk om te voldoen aan de eisen voor deelname aan het verkeer.

Beoordeling rijgeschiktheid door het CBR

Om uw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR u een aantal vragen over uw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring. Op basis hiervan bekijkt het CBR of u wel of niet rijgeschikt bent. Soms moet een arts aanvullende informatie geven op het formulier. U kunt zelf bepalen welke arts u bezoekt. Bij bepaalde gezondheidsproblemen of beperkingen is een rapport nodig van een medisch specialist. Ook kan het CBR een rijtest afnemen, de voorbereiding op deze rijtest kunt u bij ons doen , eventueel ook in een automaat lesauto

Meer informatie over Gezondheidsverklaring

 • Wanneer beoordeelt het CBR uw rijgeschiktheid?

  Het CBR kan uw rijgeschiktheid om verschillende redenen beoordelen:

  Als u rijexamen doet, moet u eerst een Eigen verklaring invullen. Als u één of meer vragen met ‘ja’ heeft beantwoord, wordt uw rijgeschiktheid verder onderzocht.

  Bestuurders worden vanaf hun 75e bij iedere rijbewijsverlenging gekeurd. Dat is om de 5 jaar. Ouderen kunnen last krijgen van lichamelijke problemen die het rijden beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoe fit oudere bestuurders zijn.

  Als u een vrachtauto of bus bestuurt, zit u veel uren op de weg. Ook zijn deze voertuigen groot en zwaar. Hierdoor is er een groter risico voor de verkeersveiligheid. Daarom gelden er zwaardere eisen aan de medische keuring bij groot rijbewijs. Als u rijbewijs C (vrachtauto) of D (bus) wilt aanvragen of verlengen, moet u een medische keuring laten doen door een door het CBR aangewezen arts.

  Ook als u zelf twijfelt over uw rijgeschiktheid kunt u het CBR vragen om een beoordeling. Dan weet u zeker of u wel of niet veilig de weg op kunt. Het CBR neemt dan een bindend besluit dat gevolgen heeft voor de geldigheid van uw rijbewijs.

  Het kost geld als het CBR uw rijgeschiktheid beoordeelt. Ook zijn kosten verbonden aan een eventueel bezoek aan een (huis)arts of medisch specialist. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt deze tarieven vast.

 • Eigen verantwoordelijkheid

  U blijft altijd zelf verantwoordelijk om te voldoen aan de eisen voor deelname aan het verkeer. Verandert uw gezondheid? Dan is het verstandig met uw arts te bespreken wat dit betekent voor uw verkeersdeelname. Zorgverleners zijn verplicht om u te informeren over de gevolgen van een aandoening of medicijnen voor uw verkeersdeelname. U kunt vervolgens besluiten om bijvoorbeeld tijdelijk niet meer te rijden. Ook kunt u een wijziging in uw gezondheidssituatie doorgeven aan het CBR. Dan weet u zeker of u wel of niet veilig de weg op kan.

  Op de website van het CBR www.cbr.nl  vindt u meer informatie over autorijden bij een aantal vaak voorkomende gezondheidssituaties. Het CBR heeft ook informatie over de nieuwe rijbewijsregels bij hersenaandoeningen. Deze regels gelden vanaf 1 juli 2018. Uw arts of huisarts kan u vaak adviseren over wat uw aandoening betekent voor deelname aan het verkeer.

 • Opgelegd onderzoek

  Denkt de politie op de weg dat u onvoldoende geschikt bent om een auto te besturen? Dan kan de politie dit doorgeven aan het CBR. Ook  de officier van justitie kan een mededeling doen. Na zo’n mededeling volgt een opgelegd onderzoek volgens de Vorderingenprocedure. Dit gebeurt uit oogpunt van verkeersveiligheid.

  Op de website van het CBR www.cbr.nl  vindt u meer informatie over deze procedure bij het CBR. Het CBR brengt hiervoor kosten in rekening. U betaalt als rijbewijsbezitter ook de onderzoeken die nodig zijn bij een medisch specialist.

Waarom voorbereiden op rijtest bij Rijschool Van Dijk in Winsum?

Rijschool Van Dijk is één van de grootste opleiders in de omgeving Winsum Groningen. Je kunt bij ons rekenen op gedreven instructeurs die de tijd voor jou nemen om ervoor te zorgen dat jij zo goed mogelijk het rijden met aanhanger onder de knie krijgt. We kijken goed naar wat je al kunt en bieden pakketten aan waardoor je voordelig de weg op gaat met Rijschool Van Dijk.

Direct aanmelden